AMD A10-6800K Richland

 
AMD procesori iz A-serije uživaju prilično veliku popularnost među korisnicima srednje jakih računara. Njihova specifična arhitektura koja predstavlja kombinaciju CPU i GPU jezgara, donosi koristi kroz veliku integraciju i odsustvo potrebe za korišćenjem zasebnih PC komponenti. Sistemi su tiši, troše manje energije, a pri tome pružaju vrlo dobre performanse u realnom radu. Ovaj koncept je već dobro poznat pod terminom AMD APU. Nakon rodonačelnika APU kategorije u obliku Llano čipova, stigao je bolji i jači Trinity. Sada je na redu treća generacija APU čipova iz „A-serije“ pod kodnim nazivom Richland....
 
 
Trenutno je aktuelno FM2 procesorsko podnožje. Ploče sa AMD A55 i A85X čipsetovima su namenjene AMD procesorima iz A-serije. To znači da su AMD Richland procesori kompatibilni sa prethodnom generacijom Trinity APU čipova. Koriste identične kulere, malo brže memorije i matične ploče. Ukoliko nadograđujete sistem sa novom verzijom FM2 Richland procesora, obavezna je procedura nadogradnje BIOS-a matične ploče kako bi se novo grafičko jezgro pravilno prijavilo i pružilo maksimum performansi. U samom startu, jasno je da su Trinity i Richland vrlo slični čipovi.
 
  
 
Od samog nastanka APU A-serije procesora, oni uživaju velike simpatije među korisnicima. Jedinstveni skup karakteristika i činjenica da je na procesor po prvi put ugrađena grafika koja se može koristiti u realnom radu (igricama), moderne karakteristike platforme u vidu podrške za SATA 6Gbps i USB 3.0 standarde, te krajnje pristupačna cena, učinili su AMD APU platformu vrlo popularnom.
 
Pred nama je treća generacija APU procesora pod kodnim nazivom Richland. Razlikuju se od Trinity prethodnika po sistemu oznaka jer uvode broj „6“. Tako će naslednik Trinity A10-5800K procesora biti Richland A10-6800K. Upravo ovaj primerak koji je i trenutno najjači predstavnik AMD APU generacije procesora, smo dobili na testiranje. Sufiks „K“ u oznaci označava otključan multiplikator radne frekvencije, tj. čip namenjen entuzijastima i ljubiteljima overklokinga.
 
Ulepšane su oznake, pakovanje procesora i čitava metodologija obeležavanja dobila je novi vizuelni izgled, mnogo lepši i upečatljiviji u odnosu na prethodnike. Sada su poruke daleko razumljivije kao u slučaju našeg test primerka koji je obležen kao „Elite Quad Core“ procesor. Ne traba da vam prevodimo u kojoj klasi čipova pripada osim da je to trenutno najjače ragirana klasa AMD A-serije APU procesora!